Het CMS van DNAklik

Een up-to-date website is belangrijk. Daarom is een goed werkend en gebruiksvriendelijk CMS zeer belangrijk. Op een intuïtieve manier pas je de content van je website aan of breid je je website uit. Elke klant heeft andere wensen over de te plaatsen content. Met op maat gemaakte sjablonen en modules wordt in deze behoefte voorzien.

Sjablonen

Met het CMS van DNAklik kun je helemaal zelf bepalen hoe je je pagina's opbouwt. Het principe van het CMS is dat je een aantal sjablonen (bouwstenen of templates) aanmaakt om pagina's mee op te bouwen. Zie het als een vast vormgegeven blokje wat je kunt hergebruiken voor verschillende content. Met deze sjablonen kun je content blokken maken die je op een pagina kunt plaatsen. Standaard wordt een website geleverd met een aantal sjablonen, bijv. sjablonen om carousels, afbeeldingen, video's of tekstblokken mee te maken. Je kunt vanuit het pagina menu alle content per pagina aanpassen, eventueel nieuwe content blokken toevoegen of de volgorde van de content blokken aanpassen.

Modules

Meestal lever ik de website met een aantal modules. Een module is een programma onderdeel waarmee informatie wordt weergegeven die variabel is. Bijvoorbeeld, bij de website van Oorkamers zijn in het CMS aparte secties opgenomen voor de invoer van projecten, nieuws en referenties. Voor de front-end zijn modules gemaakt om overzichten te genereren en modules voor de gedetailleerde weergave van afzonderlijke onderdelen. Een module kan bijvoorbeeld ook een blokje zijn met een plaatje van de laatst geplaatste nieuws item of een API die de laatst geplaatste foto's op een flickr adres laat zien, zie de homepage van imperiumtheater.nl.

De vormgeving

De vormgeving van de website wordt bepaald door stijlsheets. Meestal implementeer ik de gewenste vormgeving, m.a.w. ik leg de vormgeving vast voor de website. Het gevolg is dat content blokken die worden toegevoegd al volgens de stijl van de website zijn vormgegeven. In het standaard CMS zit daarentegen wel de mogelijkheid om van deze vormgeving af te wijken door zelf stijlen aan te maken.

Alles is aanpasbaar

Het systeem met de sjablonen is zeer flexibel. Hiermee kun je bijvoorbeeld ook aanpassingen maken in de Footer en de Header. Je kunt namelijk opgeven dat een bepaalt sjabloon bedoeld is voor een vaste plek op de website. Je kunt er ook bouwstenen mee maken die je in de lopende tekst kunt plaatsen, bijv. buttons, plaatjes of video's.

Het CMS werkt intuïtief en is overzichtelijk. Je kunt makkelijk de volgorde van de pagina's of content aanpassen via "drag and drop" of iconen.

Het gebruik van sjablonen om een pagina te vullen met content